MSG – ukus koji ubija
Je naslov knjige dr Rasela Blejloka, neurohirurga, koji je psvetio veliki deo svog rada istrazivanju dejstva aditiva u hrani I njihoviim stetnim efektima po ljudsko zdravlje. Cesto se pise I govori o stetnom uticaju pesticida, teskih metala, zivinih plombi, toksicnosti vakcina, hlora I fluora u vodi za pice, ali je informacija o stetnosti adtiva u hrani nekako na marginama.
Pojacivaci ukusa, boje, zasladjivaci I sl. su supstance koje se dodaju gotovim prehrambrenim proizvodima da bi pojacali I poboljsali ukus hrane, cesto jeftinih , neukusnih I nezdravih sastojaka,da bi istakli boju proizvoda, sve u svrhu njegove vece vizualne privlacnosti , ukusa, pa samim tim I komercijalnosti.
Drugim recima, komercijalnost proizvoda postaje osnovni motiv, a zanemaruje se stetni efekat pojacivaca ukusa I boja na zdravlje coveka I pored studija I upozorenja.
Brojne studije pokazuju da su boje koje se dodaju u proizvode namenjene deci kancerogene,I neurotoksicne, pogotovo za nerazvijen imuni I nervni system kod deteta u razvoju.
Najzastupljeniji od aditiva u ishrani je MONOSODIUM GLUTAMAT ili MSG, kod nas mononatrijum glutamate, koji se nalazi takoreci u svemu sto je gotov proizvod od supa u kesici, I svemu u kesici, vegete, konzervi, zamrznute gotove hrane, grickalicama, keksu, cipsu, kolacima, hlebu, svim slatkisima, cokoladama, sladoledu, nekim mecnim proizvodima, sokovima, prakticno u svemu sto je pripremljen, gotov proizvod I retki su proizvodi, mogu se na prste nabrojati koji ih ne sadrze.
Vecina restorana ga koristi u pripremi hrane takodje. Vecina kuvara o tome ne prica ali ako pitate osoblje u restoranu da li ga koriste uglavnom ce reagovati od smusenosti nekog koji zna da radi nesto sto nije dobro a to krije, do netrpeljivosti na vas kao jednog od “onih gostiju” kojima sve smeta.
MSG je pojacivac arome, beli prah bez ukusa I mirisa koji spade u grupu neuro eksajto toksina, odnosno supstanci koji uzbudjuju nervne celije do njihove smrti, zakljucak studija jos iz kasnih sezdesetih godina. MSG je toksin za nervni system kada se unosi u svom vestackom obliku I u koncentracijama koje izazivaju ovaj stetan efekat.
MSG zapravo prevari mozak da je nesto ukusnije nego sto zapravo jeste. Zato su jela napravljena s Vegetom uvek ukusnija I tako se ovaj proizvod I reklamira od svog postojanja, zanemarujuci cinjenicu da se to desava na stetu nervnog I hormonalnog sistema. Vegeta se sada moze nabaviti bez MSG ali je ovo kod nas skoro nepoznato I ja je nisam nasla u nasim prodavnicama, ali sam Vegetu bez MSG nalazila u Torontu u supermarketima,jer se na zapadu mnogo vise o tome pise I govori I narod je vise edukovan u tom smislu.
Kao neuro toksin MSG I slicni pojacivaci ukusa mogu izazvati disbalans u neurotransmiterima u mozgu. Oni deluju uglavnom na smanjenje sekrecije neurotransmitera tipa domapina koji utice na nase dobro raspolozenje. S toga MSG koji konzumirate dnevno uticace na povecan osecaj straha, teskobe, anksioznosti I depresije, usled manje proizvodnje domapina. U vasem telu lucice se vise hormoni stresa, tipa kortizola I adrenalina, koji nas cine nervoznim, ljutim, napetim, uplasenim.
Mnogi moji pacijenti su se “skinuli” sa anksiolitika I antidepresanata kada su iz svoje ishrane izbacili potpuno pojacivace ukusa. Ako patite od napada panike, uznemirenosti I anksioznosti, a za to nemate “opravdani” razlog, sumnjajte na nesto sto unosite hranom a sto vam remeti biohemiju u mozgu kao sto to dokazano cine pojacivaci ukusa , arome I boje.
Neki ljudi su vise osetljivi, a svi ljudi su donekle osetljivi na ove toksine I razlicito se manifestuju posledice njihovog konzumiranja u organizmu u zavisnosti od biohemijske individualnosti samog coveka. Problem je u tome sto retko ko povezuje svoje mentalno I fizicko stanje sa konzumiranom hranom.
MSG deluje toksicno na deo naseg mozga koji se zove hipotalamus I koji regulise hormonalni balans u telu. Ako ovog balansa nema mogu nastati poremecaji u radu stitne zlezde npr. pa otud gojaznost I to morbidna gojaznost u USA I Kanadi gde se vse jede po restoranima I procesovana unapred pripremljena hrana. Ili poremecaj u radu pankreasa I insulina, cesto insulinska rezistencija, pa otuda uz gojaznost I secerna bolest.
MSG moze uzrokovati kardiovaskularne probleme pogotovu u pravilnom radu srca. U srcu se nalaze brojni glutaminski receptori , koji mogu biti prekomerno stimulisani usled konzumiranja visoke koncentracije hrane sa MSG I dovesti do poremecaja rada srca a u nekim slucajevimai iznenadni prestanak rada srca. Aritmije, preskakanja.
Stimulisanje srcanih nerava moze izazvati niz neprijatnjih smetnji u radu srca, nekad slicno infarktu gde se na pregledu ustanovi da je EKG abnormalan, a kada se uradi pregled krvnih sudova ne uocavaju se zakreceni krvni sudovi koji uglavnom prate infarkt.
Posebno toksicno dejstvo MSG ima na nerazvijeni deciji nervni system, gde doprinosi poremecajima kako neurooskim tako I psiholoskim ,ADHD ili nedostatak paznje, hiperaktivnost, disleksija, autizam, epilepticni napad. Studije pokazuju da kod dece nervne celije reaguju s vise osetljivosti, cak cetiri puta vise na MSG koji uzrokuje oticanje a zatim I umiranje nervne celije.
Dajte detetu kesu cipsa koji sadrzi ne samo MSG nego I Aspartam jos jedan neurotoksin I za pola sata imacete dete koje vristi, histerise, trci po sobi I baca sve redom sto dohvati, kao rezultat prestimulisanog decjeg mozga.
Da ne govorimo o tome da pojacivaci ukusa deluju kao droga I navikavaju decu na ove proizvode koji nemaju nikakvu nutritivnu vrednost. Usled toga ova deca imaju problem da jedu zdravu hranu, voce I povrce jer u poredjenju sa hranom koja ima pojacivace ukusa zdrava hrana je “bljak”
Industrija hrane sada retko koristi originalno ime za mononatrijum glutamat, vec ga uglavnom zove “romanticno” AROMA. Ako kupujete proizvod na kome pise AROMA a ne pise koja aroma, znajte da je to “umetnicko” ime za mononatrijum glutamat I druge koktele pojacivaca ukusa.
Drugo ime za MSG I pojacivace ukusa:
Aroma, zacini a ne kaze koji zacini, hidrolizovani protein, modifikovani mlecni protein, modifikovan sojin protein, modifikovan bilo koji spomenuti protein, karaginan, hidrolizovani biljni protein, ekstrakt jecmenog slada, zelatin, izolat proteina surutke, citric acid, pektin, modifikovani enzim, kvasni ekstrakt.
Prosto receno, ako ne znate sta znaci sastojak u proizvodu koji kupujete, npr “ kakao, secer, brasno, jaja”….najbolje da ga I ne kupite
Ako ste zbunjeni sta da jedete…pa jednostavno jedite hranu sto priblizniju obliku kako ju je priroda stvorila, a izbegavajte hranu iz kesice, konzerve, kutije…
Piše: Dr Snežana Tomić
Izvor: www.medicalcg.me