Vitamin K1 se nalazi u zelenom lisnatom povrću i važan je za koagulaciju krvi i regulisanje faktora koagulacije u organizmu iz hrane ide direktno u jetru. Zbog toga se bebama po rođenju daje Vit K inekcija da bi se sprečilo ozbiljno krvarenje unutrasnjih organa. Važan je i za sprečavanje kalcifikacije na krvnim sudovima i za sintezu kostiju.
Blagotvornost sunčanja i vitamin D
Jedan od najcescih razloga tome lezi u upotrebi preparata za suncanje koji blokiraju UV zrake neophodne za sintezu vit D. Iako je potrebno zastititi kozu u prvim danima izlozenosti suncu da ne bi dobili opekotine, upotreba visokih zastitinih faktora onemogucice sintezu vit D, te je s toga bolje kozu postepeno izlagati suncevim zracima dok ne stekne dovoljno pigmenta za duze izlaganje.
Prijateljske crevne bakterije – čuvari zdravlja
Prijateljska crevna flora ili probiotske bakterije prva su linija odbrane našeg organizma. One ne dozvoljavaju patogenim bakterijama da prodru i da se razmnože u organizmu.
Šećer tihi ubica
Iako omiljena hrana za mnoge, slatkiši i šecer predstavljaju verovatno najvećeg neprijatelja našem imunom sistemu, i doprinose mnogim bolestima od čestih prehlada pa do karcinoma.
Menopauza – Prelazno doba a ne bolest
Menopauza je doba koje signalizira prestanak sposobnosti žene da začne i iznese trudnoću. Ono se prirodno dešava uglavnom oko 50 godine života, za neke žene nekoliko godina ranije ili kasnije.
Intolerancija na hranu
Intolerancija na hranu je nemogućnost metabolisanja i razgrađivanja, odnosno varenja određene hrane. U pitanju je metabolički nedostatak a ne imuna reakcija na specifični protein u hrani, kao što je to slučaj sa alergijama na hranu.
Holesterol i njegov značaj
I sama pomena reči holesterol kod većine ljudi izaziva asocijaciju na nešto što je loše po ljudsko zdravlje.
Medjutim, holesterol je supstanca veoma važna u našem organizmu što svedoči i podatak da ga skoro svaka ćelija našeg tela proizvodi.
Značaj sirove hrane
Koliki je značaj sirove hrane kada je naše zdravlje u pitanju govori podatak da mnoge zdravstvene organizacije predlažu konzumiranje sirovih namirnica čak do 13 posluživanja dnevno kao preventivu protiv bolesti.