Značaj sirove hrane
Koliki je značaj sirove hrane kada je naše zdravlje u pitanju govori podatak da mnoge zdravstvene organizacije predlažu konzumiranje sirovih namirnica čak do 13 posluživanja dnevno kao preventivu protiv bolesti.
Zasto su voće i povrće u svom sirovom obliku toliko važni?
Svakodnevno, svaka naša ćelija bombardovana je oksidativnim stresom i primi oko 10 hiljada hitaca. Ta oštećenja ćelije moraju popraviti takozvanim antioksidantima, da bi ćelija mogla da nastavi sa svojom normalnom funkcijom. U protivnom, oštećenje ćelije usloviće njenu oslabljenu funkciju, te ako je to ćelija srca, pluća, jetre, javiće se i oboljenja u ovim organima. Ako se ćelija ne može regenerisati, onda se mora napraviti nova koristeći naš genetski materijal, nase telomere kojih u našem telu ima u ograničenom broju. Kojom brzinom trošite telomere, tom brzinom ćete stariti.
Nauka kaže da ako bi mogli, teorijski, da zakrpimo svakodnevna oštecenja ćelija naš genetski materijal i naši telomeri mogli bi nam trajati sedamsto godina. Mi u proseku živimo deset puta manje, jer oksidativni stres prevazilazi moć reparacije u našem telu.
Odakle organizam dobija antioksidante koji popravljaju kvar ćelija?
Uglavnom iz svežeg voća i povrća. Jedna jabuka ili brokoli sadrze preko 20 hiljada vitamina i minerala, odnosno fitonutrienta koje naše ćelije koriste da da se regenerišu i obnove. Za razliku od sintetskih vitamina, prirodni fitonutrienti su spakovani u voćki u svom prirodnom obliku koji se brzo i lako apsorbuje, dok se iz pilula teško apsorbuju jer ih naš organizam ne prepoznaje kao deo prirode. Njihov odnos u toj voćki i harmonija tog odnosa vitamina i minerala ne može se replicirati u piluli.
Veoma značajan razlog zašto je sirova hrana toliko važna je održavanje normalnog PH balansa u ćelijama. Uprošćenim jezikom, zdrava ćelija ima bazni ph koji joj omogućava normalno funkcionisanje. Na primer virusi i bakterije se teško razmnožavaju u baznoj ćeliji. Suprotno od baznog je kisela reakcija u ćeliji. Kiseli ph dovodi ćeliju u problem. Tako se otvaraju vrata mikrobima, i zapaljenskim procesima. Ćelije raka koje mi greškom pravimo svakodnevno i koje naš imuni sistem eliminiše, imaju kiseli ph. Da bi ćelija zadržala svoj bazni ph, potrebno je da u naš organizam unesemo baznu hranu. Bazna hrana je sveže, sirovo voće i povrće. Praktično sva ostala hrana kao što je meso, mlečni proizvodi, testenine, slatkiši, gazirano, alkohol, stvara kiselu reakciju u ćelijama. Tako otpočinje proces poremećaja funkcije ćelije koja se od normalne zdrave pretvara u bolesnu ćeliju ili ćeliju raka.
Dakle, da bi smo održali normalan ph balans u telu oko 50% naše ishrane trebalo bi da bude hrana koja podržava baznu reakciju a to je sirovo voće i povrće. I to svakog dana jer oksidativni stres ćelija se dešava svakodnevno, a ćelije raka pravimo greškom svakog minuta, te naš organizam ne može da nas čeka da ponekad pojedemo neku voćku ili salatu kad pročitamo kao u ovom članku koliki je značaj sirove hrane. Njeno konzumiranje mora biti svakodnevno, najbolje uz svaki obrok u vidu salata, priloga drugoj hrani, voćka za užinu ili kombinovano u blenderu kao povrćni ili voćni šejk.
Pri tom u našoj ishrani moraju biti zastupljene sve dugine boje, jer svaka boja u sirovom voću i povrću je snažan pigment, antioksidant koji regeneriše i hrani ćelije. Raznovrsnost je ključna, jer svako voće i povrće ima svoje specifične fitonutriente. Na primer spanać ima sposobnost da štiti oko od makularne degeneracije, a brokoli u ishrani tri puta nedeljno smanjuje incidencu oboljevanja od raka za oko 60% kažu naučne studije. Crveni pigment u paradajzu, likopen, štiti kožu od opekotina pri sunčanju a takođe i prostatu od zapaljenja i tumora. Resveratrol iz crnog grozđa čisti krvne sudove, i podmlađuje i štiti naš genetski materijal od oštećenja. Proantocijanidi, plavi pigment iz borovnica, jačaju moždane i umne funkcije, popravljaju pamćenje i koncentraciju.
Voće jedite u svom prirodnom obliku, a ne u vidu sokova, postoji razlog zašto ne možete natočiti sok iz drveta, već s njega uberete plod. Za razliku od voćnog soka koji sadrži uglavnom šecer koji ubija bela krvna zrnca naš imunitet i crpi insulin, cela voćka sadrži vlakna i bioflavonoide koji pomažu rad creva i iznose toksine iz tela.
Što više vaša ishrana obiluje namirnicama u svom prirodnom obliku onako kako ih je napravila majka priroda, utoliko ćete biti zdraviji i raspoloženiji.
U svežem voću i povrću nalazi se upakovana i sunčeva energija i enzimi koji štede našu energiju za varenje hrane. To je jedan od razloga što se osećamo poletno i lako posle takvog obroka.
Uloga hrane je da nam poveća nivo energije, a ne da posle obroka moramo da odremamo, kao što je slučaj kad unesemo prekuvanu, umrtvljenu, procesovanu hranu koja nas orobi energetski.
Piše: Dr. Snežana Tomić
Izvor: www.medicalcg.me